Идеи за младежки инициативи
27 Февруари, 2010 - 23:32
Имам конкретна идея, но е добре тук да открием тема за това какви хубави неща могат да реализират младите в Кладница в полза на развитието на селото.
Конкретното предложение свързано е свързано с насърчаването на туризма. Става въпрос за маркиране на маршрутите на юг в посока към село Боснек. В момента там има добре означена еко-пътека (даже път), която наистина е удачна за разходка. Извън този утъпкан път, обаче, има редица интересни обекти от туристическа гледна точка, които са малко известни или дори скрити, но са близо до пътеката или наоколо. Районът години наред беше забранена зона заради нахождението й в пределите на резиденцията (днешното ловно стопанство) и много от обектите въобще не са били известни или достъпни за хората. Такива обекти, например, са останките на крепостта Големо Градище, водениците на Матница, каменната грамада, от там нататък пещерите Живата вода, Духлата, Врелото и другите над 20 пещери. Един такъв маркиран маршрут ще улесни, или казано иначе няма да плаши, туристите да тръгват в тази посока.
Увеличаването на броя на посетителите в селото е в интерес на местния бизнес - ресторантите, магазините, както и на автобусния транспорт и маршрутките - всички те биха реализирали допълнителни приходи от туристическото оживление. Затова всяко действие към подобряването на туристическата обстанавка наоколо е от полза за Кладничани. Местният бизнес, изброените търговски обекти и фирми, могат да бъдат и стимулирани от младежкия клуб да осигурят съвместно някакво начално скромно финансиране за тези дейности и младите форсират промяната.
27 Октомври, 2010 - 12:40
какво мислите за бариерата
какво мислите за бариерата коиато палаврата щте постави на селимица
28 Октомври, 2010 - 10:39
Ами нищо чудно, бариерата на
Ами нищо чудно, бариерата на Делта хил е по същия начин, а пътищата доколкото зная са общински, но може и да не съм съвсем прав! В последните дни нали гледахме разни държавно-частни имения ... тъй че .. може да се окаже нормално. А сигурно ли е че ще прави бариера и къде ще бъде?
5 Май, 2011 - 12:56
пътека Кладница - Живата вода
Здравейте. От София съм и много съм слушала за Живата вода. Вече два пъти се опитваме да стигнем до там и все се губим. Няма никаква маркировка. Знам, че е по-лесно да се отиде до там от с.Боснек, но за съжаление няма транспорт от София до Боснек. Чувала съм че има пътека и от Кладница. Ще Ви бъда страшно благодарна, ако ми напишете как се стига до Живата вода. Предварително Ви благодаря.
8 Май, 2011 - 02:07
Маркировката не е достатъчна
Наистина, въпреки разположените по еко-пътеката табла с карти на района, не е много лесно да се ориентира човек, който никога не е ходил до там. Табелки са поставяни и от Бичи, но и те са само на ключовите места.
Подготвяме нова и подробна туристическа карта на района, на която ще са означени маршрутите, местностите, забележителностите. Около Кладница има 5-6 направления, в които може да се тръгне на пешеходен туризъм, като по всяко от тях могат да се видят по десетина забележителности. Хората, които нямат водач имат слаб избор от 2-3 по-популярни местности.
8 Май, 2011 - 17:59
Маркировката не е достатъчна
Г-н Йорданов,
Благодаря за отговора, похвална е идеята за "подробна туристическа карта на района, на която ще са означени маршрутите, местностите, забележителностите". Повярвайте ми, ще привлечете страшно много туристи от София / на които не харесват и са омръзнали усойните северни склонове на Витоша /,а сигурно и от други краища на България. Дано тази идея скоро се осъществи. Ако събирате доброволци за маркировка, аз и съпруга ми ще се включим на драго сърце.
А за т.нар. Бичи знаем само от надписите по табелите. Най-много ни впечатлиха "Мечката там" ; "Бичи тук". Може ли и как да се свържем с него и да го наемем за водач?
Поздрави !
8 Май, 2011 - 19:07
Турове с водачи също замисляме
От юни смятаме всеки уикенд да организираме колективни разходки. Разбира се мислим и за водачи. Планинските водачи трябва да са квалифицирани за тази дейност, а дейността да се осъществява според закона - от туроператор.
Добре дошли са доброволци като Вас, тъй като работата по маркирането няма да е никак малко. Преди да пуснем картата в печатенн вариант (съответно в интерективен в интернет) ви препоръчвам да разгледате и wikimapia.org , където са качени голямо количество от обектите. За сажаление администраторите на същата са орязали много от тях, тъй като повечето обекти на Витоша са концентрирани около Кладница и това не им харесва естетически.
Ако наистина ви е необходим контак с Бичи, пишете ми лично съобщение, ще ви изпратя телефона.
6 Декември, 2012 - 17:10
patekata
evala ideqta e stra6na samo da kajete i koi den ili godina ? i ot kade 6te se tragne
kvi materqli 6te tr za tabeli male zakasnqlsam
- Topic Locked